Resan till Danmark 13-16 Juli 2006
Av Ingvar Densfeldt

Ringsted, tidigare Hringstadir, ligger mitt på Själland och har en gång i tiden varit Danmarks största stad. Här grundades ett benediktinerkloster, som blev kyrka och fick namnet Sankt. Bendts Kirke. Den utsågs till kunglig begravningsplats. Här ligger Valdemar Sejr och drottning Dagmar begravda. Dagmarkorset. I närheten av kyrkan ligger rådhuset. Ett historiskt museum.

På Eventyrsvej ligger en sevärdhet för barnen Fantasy World.En paus för sillamackan och sedan vidare till Odense.

Odense, Fyns huvudstad. Två namn Odins och vi. Oden var en asagud under vikingatiden och vi betyder offerplats,På 1800-talet grävde man en kanal från Odensefjorden till c:a 1 km från stadens centrum. Hamnen ligger 22 km från havet men är ändå en av Danmarks största hamnar.

Här finns många museer:

Brandts klädesfabrik är nerlagd textilindustri och innehåller 3 st.Museum för Fotokonst
Danmarks Grafiska museum
Dansk pressmuseum
Fyns Konstmuseum
Nordens största järnvägsmuseum
Elvis Presley museum (1500 olika föremål F. 1935-1977)
H. C. Andersens museum inrett i huset där han föddes.

Här föddes Danmarks store sagoberättare H. C. Andersen. Han har skrivit 156 sagor, som är översatta till ett hundratal olika språk.

En annan stor konstnär var Carl Nielsen, som var kompositör och skrev Maskerade och Fynsk Foraar/Våren på Fyn/. Hans hustru Anne Marie var en känd skulptör. Zoo, Tivoli med sommarland.

Århus, världens minsta storstad. Grundades på 900-talet och är fortfarande idyllisk. Nära 300.000 invånare. Här är Domkyrkan sevärd liksom Den gamle by. Detta är en motsvarighet till vårt Skansen. Här finns också många museer:

Århus Konstmuseum
Steno Museet
Naturhistoriska museet
Kvindemuseet
Antikmuseet
Vikingamuseet
Det Danska Bandvärnsmuseet

Ebeltoft. Här finns världens längsta träskepp, Fregatten Jylland. Den var med vid slaget vid Helgoland 1864. Rundkyrkan i Thorsager

Grenå. Här finns ett köpmanshus från 1700-talet. I huset är Dansk Fiskerimuseum inrymt. Den stora turistattraktionen är Kattegattcentrat med upplevelseakvarium.

Randers Danmarks Lantbruksmuseum med ungefär 25.000 lantbruksredskap. Det ligger i Gammel Estrup.

Regnskog bjuds det också på. Två jättestora kupoler bildar regnskogen, där det är varmt och fuktigt. 450 olika arter. Krokodiler, ormar, pirayor, papegojor och silkesapor för att bara nämna några av de 150 olika djuren. Ett par mil norr om Randers ligger Mariager med sina saltgruvor.

Silkeborg. På Bymuseet finns en riktigt gammal dansk Tollundamannen. Han lär vara 2400 år gammal alltså äldre än Bockstensmannen, som bara är 700 år gammal. Han har sällskap av Ellingpigen, som är ungefär lika gammal. Himmelsbjerg är 147 m.ö.h.

Herning hedens huvudstad. Herning Klädesfabrik har omvandlats till textilmuseum. Det heter Textilforum och har många ex. på danskt textilkunnande och textilkonst samt ett antal gamla vävstolar.

Här finns också Danskt Fotomuseum. I Ikast finns en japansk trädgård. Ikast är annars mest känd för sin inglasade gågata. Här finns också ett äventyrsbad. På vägen tillbaka till Vejle passerar vi Holmsland Klint, detta vackra och märkliga naturfenomen med Ringköbing Fjord på vänster och Västerhavet på höger sida.

Varde. Modellen av gamla Varde har anlagts av duktiga hantverkare. Det är en miniatyrstad av staden som förstördes av en brand 1821. Allt är 1/10 del av verkligheten. Det lär har gått åt 23.000 murstenar.

Esbjerg. Danmarks största hamnstad mycket tack vare fisket och färjorna till England och Färöarna. Här ligger Esbjerg Museum. Ett vanligt historiskt museum men med en speciell avdelning för bärnsten. Här får man reda på hur den bildades och hur man har använt den genom tiderna. Fiskeri och Sjöfartsmuseet är också värt ett besök. Det visar livet kring fisket med akvarier och båtmodeller men här finns också ett sälarium.

Ribe. Danmarks äldsta stad. Hotell Dagmar. Mannen med kedja, spikklubba och ljuslykta går runt på kvällen och manar folk att gå i säng. Han vandrar här som han alltid har gjort. De gamla husen med storkar på husen. Här finns också Danmarks äldsta kyrka. Ute vid havet ligger Gammel Hviding, som är en gammal vikingagård och handelsplats. Idag en rekonstruktion av gården på Ribe Vikingcenter, som ligger söder om staden. Här lät Ansgar, Nordens apostel, bygga en kyrka c:a år 860. Några år senare dog dåvarande ärkebiskopen Rimbert. Kyrkan revs och de kristna fördrevs. År 940 gav Harald Blåtand till tillstånd att bygga en kyrka troligen där som Domkyrkan ligger idag. Det var också han som reste Jellingestenarna. Ribe expanderade under 1100 och 1200-talen och blev en av Danmarks mera betydande exporthamnar. I mitten av 1400-talet var Ribe Danmarks största stad. Handeln med de tyska rikena och Nederländerna var mycket stor. Här fanns 4 kloster. Motgångarna kom under 1600-talet och Ribershus revs 1685. Efter dansk-tyska kriget 1864 blev Ribe gränsstad med ökad handel som följd. Detta gällde fram till freden i Versailles 1919, då gränsen flyttades till trakterna kring Flensburg

Römö

Römö är en av de danska öarna i det Nordfrisiska öriket. den har en yta på 129 km2 och en fast befolkning på c:a 800 personer. Ön är egentligen ingen ö eftersom den förbinds med fastlandet med en utdikad bank och väg på denna, som är 9 km lång. Här finns ett mycket fint dockmuseum där man kan få dockorna att göra olika mekaniska rörelser genom att trycka på knappar. Här finns en hel avdelning med tomtar, som t.ex. hälsar, vinkar, bockar, hugger ved , matar de uppstoppade djuren och snarkar, så det hörs lång väg. Här finns också Disney figurer t.ex. Musse Pigg. Bland dockorna finns också clowner, som spelar olika instrument. Vissa av dessa figurer är upp till 150 år gamla. Utställningen omfattar också gamla modelltåg och stort antal spännande kuriositeter. En del av museet är inrättat i en mer än 300 år gammal byggnad - en gammal Kommendörsgård.

Glöm inte att titta på dörrarna in till husen de är mycket vackert utsmyckade.

På ön finns ett museum som heter Kommendörsgården. Här är väggarna smyckade med blå/vita kakelplattor, som skepparna på fartygen tog med sig hem från Holland. Det visas hur ett hem i början på 1900-talet kunde se ut. I Toftum där gården ligger finns också en mycket liten skola med plats för ett fåtal barn. Här var det pojkarna som fick stiga upp tidigt och elda så att skolsalen var varm när fröken och de övriga eleverna kom och skoldagen kunde börja.

På ön kan man köra med bil nere på stranden från längst i söder till det militära området i norr. Denna känsla är obeskrivbar – med så hårt packad sand, att man har det som sandsegelområde, dvs. man seglar direkt på sanden med farkoster på hjul. Från hamnen på ön kan man åka med färja till Sylt och handla taxfree. Sylt är nämligen en tysk ö.

Vejle beskrivs som staden vid Vejle Fjord och Danmarks vackraste. Staden anlades på 1100-talet och fick sina stadsrättigheter i början av 1300-talet. Den förstördes av svenskarna 1644 och det finns skäl för att danskarna kallar Sverige för arvfienden. Vejle Kulturhistoriska Museum visar utvecklingen från forntid till nutid. Vejle Kunstmuseum främst dansk konst från guldåldern, d.v.s. första halvan av 1800-talet samt från 1900-talet. Här finns också gravyrer av Rembrandt och Dürer. Vejles äldsta byggnad är Slät. Nicolai Kirke. Här är resterna av en kvinna, som hittades i en mosse och var så välbevarad att man trodde att hon mördats bara några år tidigare men man har räknat ut att hon levde för 2500 år sedan.

Tillbaka till sångtexten, klicka här>>>